2009.10.24. 22:56 Gyönyörök Kertje

Impró egy kazánra

Címkék: próza

A házunk vegyes tüzelésű: gázfűtéssel és kazánnal egyaránt rendelkezik. A mai este folyamán -ahogy illik-  begyújtottam a kazánba. Szép, termetes akácfákat raktam rá, nagy lánggal égett, gondoltam, majd a jó melegben megírom a válaszlevelet neked. Ekkor jött az áramszünet.

Nem tudom, mennyire vagy otthon a fűtési rendszerek terén, ezért nagy vonalakban elmondanám neked, hogy a kazán égésterében keletkező hő a fűtési rendszerben lévő vizet melegíti fel, amelyet a keringető szivattyú juttat el a lakás különböző pontjain elhelyezkedő radiátorokhoz.

Mint oly sok minden a háztartásban, ez is villanyárammal működik. Azonban, van egy lényegi különbség a sok konyhai kütyü és a vízkeringető szivattyú között: amíg áramszünet esetén jól megvagyunk kenyérpirító, kávéfőző vagy elektromos fogkefe nélkül, addig a vízkeringető szivattyú működése elengedhetetlen feltétele a jó közérzetünknek, enélkül ugyanis a kazán (és vele együtt a ház) felrobban a gecibe. Bocsáss meg a kifejezésért, de ezt nem lehet érthetőbben megfogalmazni.

Természetesen, van vészforgatókönyv az ilyen esetekre. Zseblámpa kézbe, le a pincébe, kihúzni a szivattyút, átkötni egy hosszabbítóra, a hosszabbítót kivezetni a garázsba, ott rákötni az autó szivargyújtójára, ahonnan boldogságban és békességben kaphat áramot. Időközben az autót beindítani, hogy a generátor töltse az akkumulátort, és így az ne merüljön le. Továbbá, mindezen műveletek előtt, a kocsival megfordulni a garázsban, úgy, hogy a kipufogó legyen az udvar felé, mert a szénmonoxid-mérgezés még a kazánrobbanásnál is fájdalmasabb, ráadásul sokáig hörög, kínlódik vele az ember, mielőtt végleg kimúlna.

Ezen mutatványokra tetemes, 10-15 percnyi idő áll rendelkezésre, mielőtt a vízhőfok elérné a kritikus 70-75 fokot. A hőmérsékletet egyébként a kazán tetején lévő mérőről remekül leolvasható: a család hölgy tagjaira érdemes bízni azt a feladatot, hogy tárgyilagos és nyugodt hangon tájékoztassák a problémamegoldáson dolgozó férfiembert ("58, má' 58, mingyá fölrobban, csinálj má' valamit, mingyá fölrobban!!!")

Mint láthatod: a kazán nem robbant fel. Nagyjából 5 perc alatt sikerült biztosítani a megfelelő áramellátást, így nyugalomban telt el az a fél óra, amíg újból helyreállt az áramszolgáltatás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyonyorokkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr771472862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása