2009.12.14. 01:06 Gyönyörök Kertje

Értekezés az emberek közötti szerelemről

Címkék: próza értekezés

Millió definíciót hallani a szerelemről; a legkevésbé helytelen talán az, hogy a szerelem (és a szeretet) egy döntés. Nem érzelmi alapú; az érzelmeink pillanatról pillanatra változnak, hogy is tarthatnának örökké? Múlandó minden, ami jó borokkal, illatos virágokkal, lágy zenével, érzéki tánccal, díszes ruhákkal, zengzetes szavakkal, rózsaszín felhőkkel kezdődik - aki így szeret, bár nincs tisztában vele, test alapján szeret.

A második, hogy a szerelem cselekvés. Van, aki reggel-délben-este, mint a kakukkosóra mondogatja: szeretlek, szeretlek, szeretlek; aztán hirtelen rájön: ó jaj, mégsem. Kiszeretett, aztán megint beleszeretett, összeszeretett, visszaszeretett. Ha szeretsz valakit, szeresd némán és cselekedj úgy, hogy az a tetteidből látszódjon.

A harmadik, hogy a szerelemhez békében kell lenned magaddal. Ha képtelen vagy saját lábadon megállni, ha egyik kapcsolatból esel át a másikba, mégis mit remélsz? Mint amikor két ferde torony dől egymás felé, és csak a kölcsönös dőlésük tartja őket össze, ideig-óráig.

A negyedik, hogy a szerelemhez minden embert szeretned kell, lelked mélyéből. Ha csak a másikért élsz-halsz, elvesztek egymásban; egy ilyen kapcsolat nem más, mint két ember páros önzése a külvilág felé.

Az ötödik, hogy a szerelem a lehető legteljesebb alázat, minden létező iránt. Alázat, amely nyomokban is alig található a domináns férfi és a csábos nő attribútumai között.

A hatodik, hogy a szerelemnek nincs köze a vágyhoz, semmilyen értelemben. A vágy - önzés. "Aki vágytalan // a nagy titkot megfejtheti // de ha vágya van // csak a dolgokat szemlélheti" (Tao-te-king)

A hetedik, hogy ilyen szerelmet még senki nem látott.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyonyorokkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr11595585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Száradó beduincsizma 2009.12.16. 12:47:07

Lehet hogy emiatt tök fölösleges definiálgatni? Ha egyáltalán van mit.

rikkantarigó 2010.01.18. 12:02:32

Talán ha az ember már érett (nem csak az önzés hajtja, miközben vakon keres valamit másokban, anélkül, hogy tisztázta volna magában, mit is szeretne, stb), szerethet, és ez mint egy állandó érzés, állapot uralkodik rajta, amiről TUD, és ésszel is "szabályozhatja" valamilyen szinten. Úgy értem, ha szeretsz valakit, és fel is tudod mérni, hogy jó párost alkottok és vele is akarsz lenni (gondolom, ez az a "döntés"), ráadásul ez kölcsönös, akkor hosszan tartó boldog állapot jöhet létre, még ha nem is olyan tökéletes, mint ahogy a definíciók meghatározzák... De hát ez a valóság.
süti beállítások módosítása